למעשה יש כמה דרכים – את הצמחים היבשים אפשר לחלוט או להרתיח במים, אפשר ליטול מיצוי מרוכז באלכוהול, או אבקה יבשה. הנה פירוט על אופני הנטילה השונים, והיתרונות של כל אופן נטילה:
חליטה ומרתח
הכנת מרתחים וחליטות היא אחת השיטות הנפוצות והמסורתיות ביותר לניצול הערך המרפא של הצמחים. התהליך מתבסס על חליטה במים שהורתחו מראש, או הרתחה של חלקי הצמח במים לכמה דקות. לפרחים ועלים לרוב תספיק חליטה במים שהורתחו מראש למשך 5 דקות, ואז סינון המים מחלקי הצמחים ושתייה של החליטה. לשורשים וקליפות לרוב יש צורך להרתיח במים במשך 5 דקות על מנת שחום המים ישחרר את החומרים הפעילים מהצמח אל תוך הנוזל. לאחר מכן יש להסיר מהאש, לסנן את המרתח מחלקי הצמח ולשתות אותו. היתרונות שבחליטה או הרתחה הן ההיכרות עם שיטת ההכנה – בעצם דומה מאוד להכנת תה – ולטעם המיוחד של הצמחים.
צמחים רבים מתאימים להכנה כמרתח או חליטה, וחלקם אף מוכרים ברוב הבתים: צמחים כגון נענע, לואיזה, גרניום, שיבה (לענה), מנטה, רוזמרין, לוונדר, כמו גם קמומיל ופיגם.
לרוב יש ליטול 3 כוסות של החליטה או המרתח במהלך היום – בבוקר, בצהריים ובערב. למי שמעדיף להכין כמות של 3 כוסות בבוקר, אפשר לשתות כוס אחת, ואז את 2 הכוסות הנוספות לשמור במקרר ולשתות במהלך היום.
מיצוי באלכוהול – טינקטורה
שיטה נפוצה נוספת להפקת תמציות מצמחי מרפא היא מיצוי באלכוהול. התהליך כולל השריית חלקי הצמח בתמיסה אלכוהולית בריכוז גבוה. האלכוהול חודר לתאי הצמח ומוציא את המרכיבים הפעילים והתוצאה היא תמצית טהורה הנקראת טינקטורה. היתרונות שבטינקטורה היא שמתקבל מיצוי בריכוז גבוה יותר של חומרים פעילים לעומת חליטה או מרתח, ולכן – זמן הספיגה שלה מהיר יותר.
מטופלים מסוימים לא יכולים לצרוך אלכוהול, בשל גילם, מצבם הרפואי, או בשל התוויות נגד עם תרופות. לכן, קיים תהליך של נידוף האלכוהול מהמיצוי, לרוב בגליצרין או בתערבות עם דבש או מולאסה. התוצר הסופי הוא טינקטורה נקייה מאלכוהול המתאימה גם לילדים או בהריון.
לרוב יש ליטול 2-3 פעמים ביום את הטינקטורה, כפי שהיא הוא במהילה בחצי כוס מים.
אבקה יבשה או כמוסות
אופן נוסף לשימוש בצמחי מרפא הוא בצורת אבקה יבשה או בתוך כמוסות. שיטה זו כוללת טחינה של חלקי הצמח לאחר ייבוש ליצירת אבקה דקה, או במקרה של הכנת מיצוי יבש – מיצוי באלכוהול ואז ייבוש המיצוי לקבל אבקה ייבשה ללא נוזלים. בשני המקרים האבקה שומרת על ריכוז גבוה של הרכיבים הפעילים. היתרונות שבאבקות יבשות יכולה להתאים למי שרגישים לטעמים חריפים או מרירים של תמציות. אפשר גם ליטול אבקות יבשות בתוך כמוסות – כך שהמטופל לא חש כלל בטעמי הצמחים.
לרוב יש ליטול 2-3 פעמים ביום את האבקה, לרוב בערבוב במים. את הכמוסות יש לבלוע יחד עם מים.