על פי ספרה של גיטה ס. איינגאר “יוגה לנשים”, הבּוּדְהִי (buddhi) משמש כאבן פינה בתרגול והבנת היוגה. הרבה מעבר ליכולת אינטלקטואלית גרידא, הבודהי מייצג את היכולת ההבחנה הגבוהה יותר של התודעה, המגשרת בין התודעה הרגילה שלנו לבין חוכמה רוחנית עמוקה יותר. בעת תרגול היוגה האינטליגנציה ממלאת תפקיד מרכזי – גיטה מסבירה ש”תנועה במהלך תרגול אסנה אינה רק פיתול של הגוף. היא קשורה לא רק להיבט הפיזי, אלא גם להיבט הפיזיולוגי ולהיבט הפסיכולוגי”. הסבר זה חושף את הדר שבה הבודהי פועל ברמות מרובות של הווייתנו, משלב תנועה פיזית עם מודעות והבנה עמוקה יותר.
שורשו של המושג בודהי בפילוסופיית הסָאנְקְהְיָה (Samkhya) – הוא נחשב לתוצר הראשון והעדין ביותר של פְּרַקְרִיטִי (Prakriti) הטבע הראשוני. ברמה האוניברסלית, הוא ידוע כמַהַט (mahat) או האינטלקט הקוסמי, בעוד שברמה האינדיבידואלית, הוא עוזר לנו להבין את הקשר שלנו עם התודעה הטהורה פּוּרוּשָׁה (Purusha). מסגרת פילוסופית זו מספקת את ההקשר להבנת תפקידו של הבודהי בתרגול היוגה.
גיטה איינגאר מצביעה על הבחנה חשובה בין הבנה תיאורטית לבין הבנה מעשית. היא מציינת ש”לעתים קרובות הסָאדְהַקָה (sadhaka) תבין את האסנה ואת דרך ביצועה בעזרת האינטליגנציה שלה, אך תגלה כי היא מתקשה לתרגם זאת לפעולה. ידיעה אקדמית בלבד של האסנות אינה אלא אשליה”. תובנה זו מדגישה את הצורך לשלב ידע תיאורטי עם ניסיון מעשי. כפי שהיא מסבירה, “כשידיעה תיאורטית והבנה מתוך ניסיון חוברים, התוצאות הן הרמוניה, בהירות ותבונה. הדבר מכונה פְּרַאגְ’נָא (Prajna).”
ביישום המעשי, הבודהי מתבטא ביכולת שלנו להתבוננות עצמית ותיקון. כפי שגיטה איינגאר מדריכה, “המוח צריך להיות קר, דרוך וזהיר, ולבחון את תנועות הגוף ותנודות התודעה במהלך כל רגע ורגע של התרגול”. מודעות ערנית זו מאפשרת למתרגלים לזהות ולתקן טעויות במהירות, כאשר “הגוף הוא המבצע והמוח – המתבונן.” אבל גיטה מזכירה שחשוב לזכור שטיפוח הבודהי דורש תרגול והקשבה מסורים. באמצעות תרגול יוגה מתמשך, אנו מפתחים לא רק גמישות פיזית אלא גם בהירות מנטלית והבחנה. תהליך זה כולל שמירה על מודעות במהלך תרגול אסנה, עיסוק בהתבוננות עצמית, ופיתוח הבחנה בגישה שלנו הן ליוגה והן לחיי היומיום.
החוכמה היוגית מציעה שניתן לעדן את הבודהי באמצעות מדיטציה סדירה, התבוננות, וחיים אתיים – והגישה המעשית של גיטה איינגאר מדגימה כיצד עידון זה יכול להתרחש גם באמצעות תרגול אסנה קשוב. התרגול הפיזי הופך למעבדה לפיתוח אינטליגנציה ומודעות גבוהות יותר.
היתרונות של פיתוח הבודהי מתרחבים הרבה מעבר למזרן היוגה. ככל שיכולת זו מזדככת יותר, המתרגלים חווים בהירות רבה יותר בקבלת החלטות, הבנה אינטואיטיבית משופרת, וויסות רגשי טוב יותר. היכולת להתבונן ולהבחין הופכת חדה יותר, ומובילה לשיפורים הן בתרגול היוגה והן בחיי היומיום.
פיתוח הבודהי באמצעות תרגול יוגה מציע דרך לחוכמה ובהירות גדולות יותר, לנווט אתגרים עם מודעות רבה יותר ולקבל החלטות שמועילות לרווחה ארוכת הטווח שלנו. יחדעם זאת, גיטה מסבירה שמסע פיתוח הבודהי הוא הדרגתי ודורש סבלנות, מסירות ותרגול עקבי. התפתחות זו מתרחשת באמצעות שילוב זהיר של תרגול פיזי עם מודעות מנטלית והבחנה. באמצעות תהליך זה, אנו הופכים מצוידים טוב יותר להבין הן את הדקויות של תרגול היוגה והן את האמיתות העמוקות יותר של טבענו. הבודהי מייצג את היכולת הגבוהה ביותר שלנו להבחנה והבנה, ועוזר לנו לנווט הן את המסע הרוחני שלנו והן את חיי היומיום שלנו עם מודעות ובהירות רבות יותר. באמצעות טיפוח מודע של היבט זה של קיומנו, אנו נעים לקראת חוכמה, שלווה, והתפתחות רבות יותר בתרגול ובחיינו.